söndag 27 december 2009

Julbilder

Gå gärna till Brandons picasa och titta på bilder från vårt julfirande

http://picasaweb.google.com/cruzermobile/Chrismas09#

Julresumé

Jag inledde denna söndag efter jul med en rejäl sovmorgon. Julen började för mig redan i onsdags då maken och jag åkte på svenskt julbordi Santa Monica, LA. Genom en Facebook-grupp hade jag fått nys om att ett par svenska tjejer, varav den ena är kock, skulle fixa julbord för alla svenskar och andra i området som var sugna på sill och köttbullar. När vi kom dit vid halv två var där redan ett tjugotal gäster utspridda i lokalen mumsandes på svenska delikatesser. Min instinktiva reaktion var naturligtvis "vi sätter oss vid det här tomma bordet, vi känner ju ingen" men jag skärpte mig och vi gick och satte oss vid ett bord med två blonda tjejer i 25-30-årsåldern. Den ena hette Christina och är svensk sjuksköterska. Hon hade precis fått sitt arbetstillstånd och sin amerikanska legitimation och höll nu på att söka jobb. Den andra hette Sadie och var amerikanska. Hon hade bott 6 år i Sverige och pratade snudd på fläckfri svenska. Hon har dubbla medborgarskap för att kunna flytta lite fram och tillbaka om hon skulle vilja. Vi hade jättetrevligt och jag är glad att vi aldrig satte oss vid det tomma bordet :)

Resan från Santa Monica tog ungefär dubbelt så lång tid som resan till Santa Monica, det vill säga två timmar och trettio minuter. Trafiken fullkomligt kröp fram. ALLA var ute och antingen shoppade eller hälsade på släkt och vänner. Därmed fick vi lite bråttom till nästa fest - Eve Eve ("eve" som i "Christmas Eve"). I tio år har Brandon och hans kompisar från high school haft fest tillsammanms kvällen före dopparedan. Flickvänner, pojkvänner, fruar, makar och barn har tillkommit under årens lopp och denna gån g var vi ett tjugotal vuxna och lika många barn som värmde upp inför den stundande julen. Och med lite vin innanför västen på både mig och förortsfruarna så tyckte jag att det var mycket lättare att umgås den här gången, som genom ett trollslag kunde man prata om andra saker än vilken TV man har eller vilken kyrkokör barnen sjunger i ;-) Jaghade riktigt kul och behövde inte svara på en en da fråga om Tiger Woods och Elin (det fin en del som tror att man sitter inne på informatio i egenskap av svensk).

På julaftonsmorgon var det lugnt. Antagligen kädes det extra lugnt eftersom solen sken och det var 24 grader varmt ute. Efter frukost tog jag en promenad till CVS och köpte lite "stocking stuffers". Jag hade ju trott att våra julstrumpor bara var symboliska, men det visade sig att man ska lägga småpryttlar i dem. På CVS hittade jag hur som helst chokladpingviner som jag sedan stoppade i strumporna. Maten smakade väldigt bra och det direktimporterade Gevalia-kaffet var inte helt fel heller :) Framåt sena eftermiddagen började mitt mini-julbord att ta form. Rick och jag lagade Jansson och Karlsson (fiskfri variant på Jansson) och sill, lax, köttbullar och prinskorsvsubstitut dukades fram. Till min stora glädje var familjen mycket förtjust i alla fiskrätterna - sillen inkluderad :) Så är de ju från Filippinerna också, konstiga fiskrätter är inte så exotiskt för dem.

På juldagens morgon var Ben uppe tidigt i vanlig ordning och ställde till med pannkaksfrukost. Skinka åt vi inte på julbordet utan den kom fram nu, värmd som tillbehör till pankisarna. Det smakar inte lika konstigt som det kanske låter. Efter frukost kastade vi oss över julklapparna. Precis som jag hade önskat fick jag en hel drös med svenska filmer, jag skulle kunna ha svensk filmfestival här om jag ville :)

Resten av dagen lekte vi med våra juklappar och åt rester. På kvällen gick Brandon och jag på bio och såg "Invictus". Jättebra film - se den!

Igår var Kristen och Robert hemkomna från Kristens föräldrar som bor i Pismo Beach tre timmar norrut. Hunden Angie var med förstås och hon fick både smaka på rostbiffen och gå lös i köket och vardagsrummet. Hon skällde lite på diskmaskinen men hoppade inte en enda gång.

Nu är julen slut för den här gången och vardagen är återställd. Jag har några lugna dagar framför mig utan så många lektioner inbokade, dem ska jag ägna åt planering annonsering bland annat. Jag äter nog en och annan pralin också ;-)