lördag 27 juni 2009

Reklam

TV-reklam säger ganska mycket om ett samhälle. Jag hade inte reflekterat över det förrän jag läste kursen Kultur och kommunikation på nordiska språk. Jag minns att jag fick till uppgift att studera en schweizisk tidning där kryllade det misann av annonser för klockor, juveler - och terapi. "Går pulsen upp när börsen går ned?" Typ. I Sverige reagerade maken på att det alltid sändes så mycket reklam för poker, kasinon, trav och tusen andra former av spel. Att han gjorde det förstår jag nu, här annonseras det framförallt för:

1. Mediciner, mediciner och mediciner. "Är du reumatiker? Är du förstoppad? Har din mamma Alzheimer? Är du deprimerad? Är dina ögonfransar för korta?" Det finns läkemedel för allt.

2. Restauranger. Det finns mycket mat här, och många restauranger att välja mellan. Det märks på TV-reklamen också. Burgare grillas, sås hälls över räkor och humrar och glass skopas upp. Slurrrp!

3. Advokater. Ja, det här ska väl vara stämningarnas förlovade land, vilket märks tydligt om man slår på burken. "Har du blivit lurad av din mäklare, ditt telefonbolag, din läkare, din bilförsäljare, din snickare, din... " Är det därför servicen oftast är så bra =) ?

Å andra sidan har jag inte sett en enda reklamfilm för vare sig antirynk eller mascara. Och som sagt, inte för spel och dobbel. Det kanske är som de säger - what happens in Vegas, stays in Vegas.


Nu ska jag ge mig ut i solen. Hoppas att alla har haft en härlig sommardag =)