måndag 29 juni 2009

Till Annica... och alla andra

Tack Ankan Annique för att du delar med dig av dina erfarenheter av flytt! Skåne kan säkerligen kännas nog så utomlands för oss uppsvenskar ;-)

Här kommer receptet på salamipirogerna:

* Gör först en vanlig vetedeg. Jag konsulterade klassikern Vår kokbok:

50 g margarin (el motsvarande mängd olja)
5 dl mjölk (eller vatten)
50 g jäst (här finns inte färsk jäst, så det blev två påsar torr)
1 tsk salt
1 msk socker (eller honung)
12-13 dl vetemjöl

* När degen jäser första gången (30 minuter) passar man på att göra fyllningen.

200 - 300 gram färskost (med eller utan kryddning, jag använde en med gräslök)
200 gram salami, strimla
en stor näve strimlad babyspenat

Rör ihop allt. Peppra.

* När degen har jäst färdigt kavlar du ut den till två stora rundlar, som en stor pizza. Skär ut 12 trekanter på vardera "pizzan". Lägg på fyllning och rulla ihop till gifflar.

* Jäs på plåt i 30 minuter.

* Pensla med ägg och grädda i 225 grader ungefär 15-20 minuter.


Jättebra picnic-mat i sommarsolen!