fredag 12 juni 2009

Läskiga ägg

Tack snälla Syster Yster för boktips! Jag kollade upp nätbokhandlarna och det verkar som att Bokus kan skicka böcker även utanför Sverige. Annars tycker jag verkligen om bokhandlarna här. Det finns nästan alltid ett Starbucks eller liknande, så man kan sitta där och dricka i kaffe och bläddra i tidningar. Det är fullt tillåtet att läsa tidningar som man inte har betalat för, det gillar jag!

Häromdagen tog jag nästa steg mot ett fullvärdigt medborgarskap. Jag skaffade mig nämligen ett bankkonto, eller två förresten. Måste säga att jag blev mycket vänligare bemött av Wells Fargo, som banken heter, än vad maken blev av personalen på Nordea, Föreningssparbanken, SEB... De flesta av känner nog till den historien så jag ska inte skriva om det här. Jag öppnade alltså ett lönekonto och ett sparkonto. Lönekonto heter "checking account" eftersom det fortfarande är många som vill ha och får sin lön utskriven på en check. Wow! Jag har personligen inte sett en livs levande check sedan sommaren 1996 då jag jobbade i kassan på Rätt Pris i Kil =) Men nu har jag äntligen fått mitt alldeles egna checkhäfte. Jag fick också välja vilken typ av bankomatkort jag ville ha till mina konton. Jag tog ett lila med blommor till lönekontot och ett med hästar på till sparkontot. Tjejigt, eller hur? Jag kände mig i alla fall som en liten tjej -"jag tar det lila och det med hästarna".

Men vad är det för läskiga ägg då? Jo, eftersom mina svärföräldrar kommer från Filippinerna lagas det en del (för mig) exotiska delikatesser här hemma. Häromkvällen när jag kom hem från min kvällspromenad stod det en stor kastrull med ägg på spisen. "Gott", tänkte jag. Men innan jag hade hunnit fiska upp något ägg kom svärfar ut i köket. "Ät inte av de där. Det är balut! " sa han. Jag tackade honom för varningen. Balut är nämligen inte ett vanligt hönsägg, utan ankägg med ankembryo. I Filippinerna mumsar man vanligen på dessa nattetid på väg hem från krogen. Ungefär som att ta sig en kokt med bröd alltså. Och även om det med högsta sannolikhet finns en hel del läskigheter i varmkorvar, så får jag mer rysningar vid tanken på att knapra i mig ett ankfoster. Så det får bli balut till dem och saltlakrits till mig =)