måndag 24 augusti 2009

"I am half Filippino, half Filippina!"

Igår var jag på en 60-årsfest jag aldrig har sett maken till och nu ska jag göra mitt bästa för att återge den!Brandons släkting (mammas fyrmännings man, typ) Anthony aka Tony Boy aka tito Boy fyllde 60 år förra veckan. I ett helt år hade hans fru, barn och andra delar av den närmaste familjen, i hemlighet planerat en stor fest.

Strax före lunch åkte vi till ett stort hotell i Los Angeles där festen skulle äga rum. På plats hängdes en färgglad blomstergirlang i äkta tyg och plast runt halsen på alla gäster eftersom det var hawaii-tema. Man hade också hyrt in en professionell partyvärd, dvs en man som var sångare, komiker och lekledare i ett. Denne värd som hette Dion var stolt "bakla" (filippino för "gay") och hade nog mest vällagd make up och mest plattångat hår av oss alla.

Medan vi väntade på att födelsedagsfiraren skulle anlända skrattade Dion åt sina egna skämt och tränade oss i att säga "surprise" och "happy birthday". Efter en lång väntan kom så födelsedagsbarnet och han blev minst sagt överväldigad när han möttes av ett tvåhundra röster starkt HAPPY BIRTHDAY. Tårarna fortsatte rinna nerför tito Boys kinder när han placerades på en stol mitt i rummet och kyrkans damer, för dagen klädda i kokosnöts-bh och bastkjol, dansade en välkomstdans. Av åkte tito Boys vanliga skjorta och på kom en i hawaii-stil.

Efter detta följde en aldrig sinande ström av lekar och vår käre Dion stortrivdes i sin roll. Vi spelade "gissa låten" om turordningen till buffén och "skicka gaffeln" om den saftiga ananas som varje bord var dekorerat med. Dion smög som sagt inte med att han gillade killar och ganska snart stod det klart för alla vilka som var hans favoriter bland gästerna. En av Brandons bryllingar som hette Ryan blev utvald att komma upp på scen till den ena tävlingen efter den andra. Dion frågade Ryan om han talade tagalog, men svaret blev nej. "I am mixed" sa Ryan. "Me too" sa Dion "I am half Filippino, half Filippina!" Också Brandons brorsa Rick fick nöjet att vara med i festens variant på "So you think you can dance". Han gjorde en riktigt bra insats när han dansade till Britney Spears, men till slut var det ändå tito Carlos som tog hem storsegern efter sin insats till "Jailhouse Rock". Dion hade lite svårt att dölja sin besvikelse över detta eftersom priset till vinnaren var just han själv - Dion. Så leendet stelande en aning när den silvergrå tito Carlos skulle ta emot sitt pris.

Eftermiddagen innehöll också flera bildvisningar och videohälsningar från släktingar och vänner i Manila, och efter ett långt tacktal från en rörd tito Boy åkte vi hem till Anaheim Hills.