tisdag 1 september 2009

Första lektionen

Igår började jag som sagt mitt nya uppdrag i Svenska skolan i San Diego. En del "Svenska skolan" utomlands är till för barn med utlandsstaionerade föräldrar. Skolan följer svensk läroplan och är uppbyggd så att barnen ska vara smidigt när de kommer tillbaka till Sverige. Svenska skolan i San Diego är mer än intresseförening för barn och föräldrar med svensk anknytning. De flesta barnen har en svensk förälder, oftast mamma, och har bott större delen av sitt liv i USA eller i något annat land. Min kollegas barn är till exempel födda i Hongkong och flyttade till Kalifornien innan de nådde skolåldern. Syftet med skolan är framför allt att medverka till barnens svenska kulturarv och att ge dem muntlig träning i svenska. De skriver och läser också, men det muntliga är viktigast.

En eftermiddag i veckan ska jag träffa min klass som består av tretton killar och tjejer mellan sju och nio år. Den stora åldersskillnaden och de väldigt skiftande kunskaperna i svenska gör det inte lättjobbat precis, men det har man ju löst förut. Den äldsta är nästan tio år och har två svensktalande föräldrar medan den yngsta snart ska fylla sju och har en svensktalande pappa (som inte pratar så myckets svenska med honom).

Vi har undervisningen i Grace Lutheran Church and School och jag måste säga att jag har haft bättre klassrum till förfogande ;) Innanför ett par mörka tunga dörrar fanns ett ganska kalt seminarierum med en gammal kyrkbänk att sitta på under mellanmålsrasten. Nåväl, det var inte alltför varmt i alla fall och barnen verkade trivas ändå.