onsdag 8 juli 2009

Anaheim

Tjena mittbena!

Jag tänkte att jag skulle berätta lite mer om Anaheim.

Anaheim ligger i Orange County, ungefär 45 minuters bilfärd (om det inte är trafikstockning förstås)sydöst om Los Angeles. Staden har i runda slängar 350 000 invånare och är därmed den största staden i Orange County. Detta märks inte dagligdags, kanske för att de flesta sitter i sina bilar ;-) Staden grundades av tyska nybyggare i mitten av 1800-talet och namnet kommer från floden Santa Ana och tyska "heim".

Årsmedeltemperaturen är 24 grader C och under sommarmånaderna är det runt 30 grader, så det händer allt som oftast att man blir sugen på att åka till havet. För att komma till stranden får man räkna med åtminstone sisådär 20-30 minuters bilfärd. Man kan till exempel åka till Newport Beach - en avslappnad stad med en hel del cyklande studenter, Laguna Beach - ett välmående rivieraliknande samhälle med gallerier och kaféer eller Huntington Beach - surfarnas favoritställe.

Varje år kommer över 18 miljoner turister hit och de allra flesta lockas hit av Disneyland och intilliggande nöjesparken Disneyland California Adventure! Så vill ni hälsa på Musse, Mimmi och de andra så vet ni vart ni ska åka! Vi har inte mindre än tre flygplatser i närheten så det är inte svårt att ta sig hit. Sommartid kan man varje kväll höra Disneylands fyrverkerier smattra och mullra och knatar man upp på en kulle vid Anaheim Elementary School kan man också SE spektaklet alldeles gratis (man kan också se en väldans massa flygplan). Walt Disney resort är för övrigt Anaheims största arbetsgivare.

Men vad är det för några som bor här så? Jo, de allra flesta är vita eller hispanics men det finns också en hel del asiater. Medianåldern ligger på 32 år, så det passar ju alldeles utmärkt =) I senaste valet röstade 36% på demokraterna och 42% på republikanerna. Medelpriset för en villa är 550 000 dollar medan hyran för en trerummare ligger på 1300 dollar.

Anaheim har ett ishockeylag (inte vad jag hade gissat på) som heter Anaheim Ducks ("Mighty Ducks"). De tränar även sommartid, på konstis, enligt vad jag har fått berättat för mig av ishockeyintresserade bekanta. Den andra stora sporten här är naturligtvis baseball och laget heter Los Angeles Angels of Anaheim, eller kort och gott Angels.

Kändisar då? Finns det några kändisar från Anaheim? Ja, det finns ju en hel hög med politiker, idrottare, skönhetsdrottningar och andra som jag inte känner till. Den mest kända kändisen är nog ändå Gwen Stefani och No Doubt. De gick minsann i samma high school som Brandon och hans småbrorsor!

Så där ja, nu vet ni lite mer om Musse Piggs hemstad.

Hej svejs!