torsdag 16 juli 2009

Om längtan

Har du hemlängtan? Den frågan får jag ibland, faktiskt oftare av folk som bor här än av de hemma i Sverige. När jag tänker efter så har längtan av olika slag blivit något av ett normaltillstånd för mig de senaste åren. Det började ju med att Brandon och jag var tvungna att längta efter varandra hysteriskt mycket. Jag längtade efter nästa telefonsamtal (som senare blev Skype-samtal), efter nästa mail, vykort, paket, och såklart efter nästa gång vi kunde träffas. Sedan kom han ju till Sverige till slut och vi behövde inte längta efter varandra så mycket, särskilt som vi bodde på 20kvadrat. Nu började istället den långa och obestämda väntan på mitt visum. Det var så konstigt att vänta på något när man inte visste om det skulle ta veckor, månader eller år. Så här med facit i hand vet vi ju att det blev det senare.

De många avskeden hemma i Uppsala var riktigt hjärtskärande. Jag grät till och med en skvätt när jag tog de sista städtagen i min skabbiga enrummare och avvinkningen på Arlanda ska vi inte ens tala om. Här är en liten lista på saker jag saknar hemifrån:

* Först och främst familj och vänner, vad annars?! Det är alltför längesedan B och jag gick ut och svängde våra lurviga tillsammans med Tino, Maria och Nobby. Det är också alltför längesedan vi spelade Wii hemma hos min Syster Yster. Det är evigheter sedan Annica och jag pratade hemgjord danska och tittade på romantiska filmer. Listan kan göras lång.

* Fika. Här dricker man kanske kaffe eller "man vill ha Starbucks", men jag vill påstå att man inte fikar. Jag saknar timmeslånga häng på Fågelsången i Uppsala.

* Dagens Nyheter. Det låter kanske konstigt, men jag saknar att ha en dagsfärsk svensk tidning i min hand på morgonen. Det är något speciellt med själva bläddrandet tror jag. Dessutom täcker DN utrikesnyheterna bättre än nyhetskanalerna gör här. Det är anmärkningsvärt lite internationella nyheter.

* Centrum. Jag gillar städer som har en tydlig stadskärna. Det är lättare för alla att träffas (och alla åker ungefär lika långt) och man kan uträtta alla ärenden på ett och samma ställe.

* Skogen. För mig betyder sommar inte bara sol och bad utan också väldigt mycket skog. Det är så härligt att plocka sina egna bär och sin egen svamp och andas in alla härliga dofter. Det verkar som om jag redan har glömt hur många myggbett man brukar få hehe.


Vad säger ni andra? Vad saknar ni när ni är utomlands?