lördag 10 oktober 2009

Små tårtor

I går var det mamma Mays födelsedag. Hon är rätt så blygsam av sig och säger "nej, nej jag vill inte bli firad". Dessutom skulle hon jobba hela kvällen och reste av helgen så något storfirande blir det inte förrän nästa helg.

Jag tyckte dock att hon skulle få tårta i alla fall på sin födelsedagsmorgon. Vem vill inte ha det? Jag bestämde mig för att göra mini-tårtor av muffins. Det kan var alite svårt att smyg-baka här särskilt som Mays och Bens sovrum är närmast köket och de har stenkoll på vad som händer :) De brukar dock gå och lägga sig ganska tidigt så jag bestämde mig för att vänta ut dem. Typiskt nog skulle de tvätta så jag fick vänta ända till halv elva på kvällen innan de hade tassat färdigt. Till slut bakade Brandon och jag i alla fall dessa mycket goda minitårtor:¨

* Blanda 5 dl vetemjöl, 1 dl malen (eller finhackad)mandel, 3 tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker. Blanda i en annan skål 2,5 del mjölk, 50 gram smält smör och två lätt vispade ägg. Blanda försiktig ihop våta och torra ingredienser och rör sedan ner ca dl hallon.

* Häll upp smeten i 12 medelstora muffinsformar (gärna i en muffinsplåt) och grädda 15-20 minuter 225 grader.

* Under tiden muffinsen svalnade gjorde jag en chokladkräm av 1 dl uppkokad grädde som jag hällde över ca 150 gram bakchoklad (60%) och rörde tills chokladen hade smält i grädden. Det blir som en lös tryffel.

* När chokladsmeten hade svalnat delade jag muffinsen på mitten och bredde på ett lager choklad. På med muffinslocket igen och vips så har man en liten tårta! Vi garnerade tårtorna med färska hallon och tårtljus.


Om du också gillar att baka så har jag hittat en jättetrevlig blogg med många bra tips: http://bakalitenkaka-tove.blogspot.com/

Ha det gott!