måndag 15 juni 2009

Teoriprovet

klarade jag idag - tjoho! Jag har tagit en kurs i körkortsteori på nätet och idag skrev jag alltså mitt prov. I Kalifornien är det omvänd procedur, man måste klara teoriprovet innan man får tillstånd att övningsköra. Det ska bli spännande att fräsa runt i Brandons trööck =)

Det hela gick till så här: Jag hade bokat tid hos DMV (motsvarande Vägverket) för ansökan om tillstånd att övningsköra. Eftersom jag redan hade bokat en tid kunde jag gå direkt till lucka 20. Om man inte har bokat tid får man sitt ärende behandlat ändå, men måste stå i en slags för-kö till lucka 20. Det var rätt många som hade bokat tid, så det blev minsann ändå en liten kö. I lucka 20 fick jag visa mina papper, fick ett formulär att fylla i och en nummerlapp till lucka 22. I 22:an lämnade jag in min ifyllda blankett och blev därefter hänvisad till en disk (strax intill lucka 20) för att göra ett syntest. Syntestet bestod av tre A4-ark med bokstäver på. Jag fick hålla för höger öga med mitt kvitto och tala om vilka bokstäver jag kunde se, sedan samma sak med vänster.

När syntestet var avklarat var det dags att punga ut med den administrativa avgiften på 28$. Då började det roliga! Den lilla svettiga farbrodern med som satt bakom disken hade ingen växel på två 20-dollarsedlar. Han drog ut en liten låda ur sin skrivbordshurts, men där låg bara ett par, tre stycken sedlar och skräpade. Vid det här laget hade det gått så lång tid att damen som var näst i tur stod och tryckte precis intill mig. Jag ursäktade mig och förklarade för henne att det tar lite extra tid när man är en alien. Svettiga farbrorn funderade fortfarande på hur han skulle lösa växelfrågan... Till slut fick han i alla fall en snilleblixt och frågade damen om hon kanhända hade växel på en 20-dollarsedel. Han vände sig till mig igen och förklarade att det skulle ta så lång tid annars, om han skulle behöva gå och hämta växel alltså... Som tur var hade tanten två tior så det hela löste sig. Hon var jättesnäll och önskade mig välkommen till Amerika.

När betalningen äntligen var löst kunde jag gå och lämna mina tumavtryck (det bör finnas rätt många uppsättningar av mina fingeravtryck vid det här laget) och fotografera mig. De hade hängt en liten blå leksaksfågel på kameran som man skulle titta på.

Kvar var nu själva teoriprovet. Innanför en ljusblå dörr ringlade nästa kö. Därinne satt ytterligare en svettig liten man i glasögon, jag skulle också ha varit svettig om jag precis som ensam administrerade det hela. Därinne var det en lång kö med personer som väntade på att få skriva sitt test, och en annan kö med personer som hade skrivit och ville bli rättade. Puh - men efter två och en halv timme hade jag i alla fall mitt övningstillstånd!

I morgon åker vi till Mammoth Lake och kommer inte hem förrän på fredag. Önskar alla en glad och solig midsommar!

Puss och kram